Mietteitä koulutuksesta, yleistä höpinää

 Jotkut asiaan perehtymättömät ihmiset luulevat, että meidän tapa kouluttaa olisi julmaa ja että koirista tulee pelokkaita ja niin poispäin.
sam_1109.jpg
                                        
    Yleisiä harhakäsityksiä:
- Heittelemme vain kolinapurkkeja koiriin ja karjumme koirille.

- Jääkaudella suhde koiraan menee pilalle, koska koira on laumaeläin ja se kärsii kun omistaja ei huomaa koiraansa.

- Koiria satutetaan ja koira pelkää.

- Koulutus käy vain niin sanotuille koville koirille (palveluskoirat jne.)
                                   
                    Asia on kuitenkin aivan toisinpäin:
- Me saamme sen pelokkaan koiran rohkeammaksi, koska se alkaa luottamaan omistajaansa.

- Koulutus käy kaikille roduille kokoon ja näköön katsomatta. Jos katsotte minun tämän hetken koiralaumaani, niin samalla periaatteella (maalaisjärjellä) on myös pienet kasvatettu. Minulla ei näin ollen ole räksyttäviä ja karkailevia pikkukoiria, näiden kanssa on ihana olla lenkillä koska ne osaavat käyttäytyä hienosti. Myös ne pienet koirat tarvitsevat kasvatusta, ne ovat koiria siinä missä isotkin. Pieni koira tarvitsee myös sen lauman"johtajan" johon turvautua joka tilanteessa.

- Koiraa ei missään vaiheessa satuteta, emme koske edes koko koiraan. Koira ei ala pelkäämään vastaantulevia koiria tai sinua. Me teemme koirasta nöyremmän sinua kohtaan, että saadaan koira kuuntelemaan käskyjäsi. Osa koirista tarvitsee napakammat "otteet" osa koirista tarvitsee minimaalisesti napakkuutta. Koulutus on aina koirakohtaista, samanlaista koiraa ja asiakasta ei vastaan tule.

- Tehosteen käyttötarkoitus ei ole se, että saisimme koirasi pelkäämään sinua. Aroille koirille emme ns.kolinapurkkia käytä ja muillekkin koirille on muitakin vaihtoehtoja kuin purkki. Niin sanotun kolinapurkin idea on TEHOSTAA KOULUTUKSEN ALUSSA sinun EI-sanaasi. Monen ongelmanahan on, että koira ei kuuntele ulkona kieltoa, joten tämän vuoksi meidän on keksittävä tehokeino kiellon perille saamiseksi. Kolinapurkkia ei ole tarkoitus kantaa koko loppuelämää, siitä on päästävä eroon mahdollisimman pian koulutuksen jälkeen. Koiran täytyy kunnioittaa SINUA, ei purkkia!
- Emme myöskään kaikilla ketjupantoja käytä, kaikki on aivan koirakohtaista ja asiakaskohtaista koulutusta:) Kunnioitan asiakkaan päätöstä jos ei halua ketjua koiralleen, tällöin keksimme jotain muuta hihnavedon suhteen.
- Emme myöskään karju koirille, vaan opetamme omistajat olemaan napakoita koirilleen ilman, että täytyy naama punaisena huutaa koiralle, jotta käskyt menisivät perille :) Aina kun karjut koiralle, koira vie sen erän voiton.
- Jääkauden tarkoitus taas on avata ne kanavat koiran ja omistajan välillä. Kun koiralle ei puhuta tietyn jakson aikana, on ihanaa kuulla ja nähdä, kun koulutuksen aikana koiralta on tulpat korvista kadonneet, ja ”ei” ja ”tänne” sanatkin alkavat mennä perille.
sam_0723.jpg
                                  Mihin koulutus perustuu
Koulutuksessa opetetaan ottamaan henkinen ote koiraan. Me emme alista, potki, rääkkää ketjupannoilla koiria, jäämme aina toiseksi, jos alamme fyysiseen tappeluun koiran kanssa. Meille on tärkeää, että omistajan arkielämä sujuu koiran kanssa niin, että lenkkeilystä tulee taas hauskaa, ei tarvitse pelätä lähteä koiran kanssa ulos, ei lentää vetävän koiran kanssa nenälleen, eikä tarvitse montaa tuntia houkutella omaa koiraa antautumaan takaisin hihnaan.
KAIKILLA, niin ihmisillä kuin eläimilläkin täytyy olla joku joka näyttää ne elämän rajat unohtamatta kuitenkaan antaa sitä "rakkautta", rohkaisuja ja positiivista palautetta. Tälläinen on lauma, ihminenkin on "laumaeläin" vaikka pärjäämme yksinkin, kuten koirakin pärjää kadulla, mutta onnellisempia olemme kun meidän ympärillä on tuttu ja turvallinen "lauma" (perhe).
-Eli jos haluat tutustua siihen omaan koiraasi, oppia lukemaan koiran kieltä, oppia elämään koirasi kanssa laumaelämää, oppia olemaan"koira", tervetuloa koulutukseen. Yllätyt, kun huomaat, miten nopeasti koirasi alkaa loppujen lopuksi sinua kuuntelemaan ja arkielämä koiran kanssa alkaa sujumaan mutkitta :)
-Elämä koiran kanssa on aina yhtä myllerrystä, samanlaista päivää ei ikinä ole. Jotkut koirat tulevat kokeilemaan herruutta takaisin itselleen, mutta kun sinulla on hyvä tieto ja taito käsitellä ja ymmärtää sitä omaa koiraasi, koiran kukkoilut loppuvat hyvin lyhyeen :)
 sam_1943.jpg
                                        Lisätietoa
- Olemme huomanneet, että jotkut koirakoulut ovat alkaneet itsekin käyttämään jääkausia/tehosteita jne, MUTTA he tekevät sen usein väärin, koska heiltä puuttuu kouluttajan ammattitaito/-tieto. Pahimpia ovat nämä koirakoulut, jotka sotkevat koiran KASVATUKSESSA purkit ja namit keskenään. Tällöin koirista vasta tuleekin epävarmoja ja ongelmat voivat jopa pahentua. Koira ei ymmärrä, miksi tehdään ensin loogisesti mutta sitten yhtäkkiä omistaja alkaakin palkkaamaan täysin väärissä tilanteissa ja loogisuus muuttuu epäloogiseksi koiran ajattelumaailmassa.
Me kun emme palkkaa koiraa siitä että se vain osaa kävellä toisen koiran ohi räyhäämättä! Emme lahjo koiraa elämään meidän kanssamme arkielämää, MUTTA kun lähdemme kouluttamaan koiria  (istu,maahan jne), tällöin annamme nameja ja leluja ym .eli koiran mukaan etsitään motivaatio tehdä "temppuja" omistajan kanssa. Kuka nyt ilman palkkaa "työtä" tekisi? En minäkään! :)
Jos jääkausia jne. käytetään väärin, niistä on oikeasti haittaa koirasi ja sinun väliseen suhteeseen, saatte koiristanne pelokkaita ja epävarmoja ja tämä ei ole koulutuksen idea ollenkaan. Jos olet jostain kuullut, että jonkun koira on tullut pelkuriksi tai vihaiseksi, on tällöin melkein aina ollut syy siinä ettei omistaja ole tehnyt, mitä ollaan neuvottu tai kouluttaja on ollut epäpätevä kouluttamaan omistajaa.
Koirankoulutuksessa olemme mekin"Namitätejä":) Kasvatuksessa olemme rajat ja rakkaus tätejä :)
ENNEN KUIN VIET RAKKAAN KOIRASI LOPETETTAVAKSI KÄYTÖSONGELMIEN VUOKSI, TULE KÄYMÄÄN MEILLÄ, EHKÄ VOISIMME YHDESSÄ PELASTAA KOIRASI HENGEN. Meillä käy paljon koiria,  jotka ovat purreet lasta, omistajaa jne. Ja suurinosa koirista elää nyt onnellista koiran elämää omistajansa kainalossa.
 
Muista aina:
Koirasi on onnellinen sinun kanssasi kun sinä olet koirasi yläpuolella:)
 
 img_4094.jpg